McGough Headquarters Exterior
Previous
Next

McGough Construction
Saint Paul, Minnesota

For more than 60 years, McGough Construction has served the Midwest with their expertise in construction, facility management and development. With more than 250 employees, the company outgrew its Saint Paul, Minnesota, office and relocated their headquarters into a nearby former trucking terminal. The industrial building gave the company the opportunity to completely transform the space to create 55,000 square feet of adapted and collaborative office space.

With flexible workstations, huddle areas and break stations included in the office design, raised access floors were an obvious choice to create a more flexible office space. Now, as the office layout changes, desks and offices are added or removed, or huddle spaces are relocated, the floor panels can be lifted and rearranged to easily accommodate those changes. And with Underfloor Service Distribution, power, voice and data cabling can be rerouted under the floor to accommodate the new office layout. This can all be done easily and with relatively little interruption to the day-to-day business operations.

Underfloor Air Distribution was also utilized in the new office space, placing all air distribution equipment under the raised floor. This system eliminates overhead ductwork and allows for an open, more aesthetically appealing design. Compared to traditional overhead air distribution, UFAD is more cost-effective and improves employee comfort with in-floor air ducts and personal comfort controls. Most importantly, UFAD uses stratified airflow to improve the indoor air quality by allowing the air to pull contaminants away from occupants as it naturally rises to a ceiling return. These benefits produce a healthier office environment and a more efficient workspace.

Rebecca Celis, AIA, Principal at HGA, spoke of the benefits that raised floors brought to this project. “The McGough Headquarters project focused on transforming an existing trucking transfer station into a modern, open office. The use of an underfloor air system allowed the design team to condition the space without hanging ductwork from the existing wood barrel-vaulted bowstring truss roof, the signature element of the existing building. Focusing the delivery of conditioned air at the level of the occupants allowed for a sustainable solution that brought thermal comfort and control where it is needed most. In addition, the use of the raised access flooring allowed for future flexibility of the open plan office arrangement, allowing for future reconfiguration of data and electrical connections to workstations and offices.”

Panel Type:
ConCore 1250
Market:
Office
Gross Sq. Ft.:
55,000
Access Floor Sq. Ft.:
25,000
Services Utilized:
Underfloor Service Distribution for Power, Voice and Data, Underfloor Air Distribution
Completed:
August 2019
Dealer:
W.L. Hall Co.
Architect:
HGA and Design Build by McGough Construction
General Contractor:
McGough Construction

Similar Projects

Need to talk? We're here for you.

Our team is ready to help you select the best solutions for your project.

Contact our support team
We use cookies on our website www.tateinc.com. To find out more about the cookies we use, or to change your cookie preferences i.e. to remove your consent to our use of certain categories of cookies, please visit our Cookie Policy & Control page.

Please click “Accept and close” to accept the use of cookies on our website. If you do not click “Accept and close” but continue to use this website: you thereby consent to the use of all Tate cookies and third party cookies for the purposes of improving performance, improving functionality and audience measurement, in accordance with the terms laid out in our Cookie Policy & Control page; and we will assume that you have read and understood our Cookie Policy & Control page.