Boston Children's Hospital Hale Building Exterior
Previous
Next

Boston Children's Hospital
Boston, MA

Boston Children’s Hospital, the number one pediatric hospital in the nation, is home to the world’s largest pediatric research enterprise. Not only is it the leading recipient of pediatric research funding from the National Institutes of Health, but it is also the primary pediatric teaching hospital for Harvard Medical School. The Hale Family Building at BCH is an 11-story, state-of-the-art facility that allows the hospital to provide enhanced and specialized care for patients and their families. One of the priorities of the project was larger, more efficient laboratory space, so the designers chose raised access floors with a field-applied SelecTech finish to increase the flexibility and accessibility of the lab space.

The state-of-the-art clinical lab features an open-floor concept to encourage efficiencies through design. Power, voice and data cabling routed under the raised floor plenum increases the flexibility of the space and futureproofs the design against unanticipated changes in technology or procedures. As the needs of the space change, the underfloor services can be rerouted to accommodate a new workspace configuration or to adapt to
new technology.

Another important feature of this project is the use of SelecTech’s BioLock floor finish. This is a field-applied finish that is installed over the raised access floor. A releasable seam sealer is applied between the finish tiles to create a liquid-tight seal, which is required in most lab environments. The seal can be removed as needed to access the underfloor plenum and can be easily reapplied to maintain the liquid-tight finish. The combination of
SelecTech’s BioLock finish and the raised access floor allows lab environments to get the best of both worlds: a liquid-tight floor with access to the underfloor services.

A facility like The Hale Family Building at BCH needs to be agile and able to adapt to new procedures and standards of care. The raised access floor with a SelecTech BioLock finish will increase the flexibility of the space while maintaining lab cleanliness and safety standards to create an ideal lab environment.

Panel Type:
ConCore 1500
Finishes:
SelecTech BioLock
Market:
Life Science
Access Floor Sq. Ft.:
22,000
Services Utilized:
Underfloor Service Distribution
Completed:
June 2022
Tate Dealer:
Longden & Company
Architect:
Shepley Bulfinch
General Contractor:
Suffolk Construction
Boston-Childrens-Hospital-Case-Study-Icon

Download the Case Study

Other Featured Projects

Need to talk? We're here for you.

Our team is ready to help you select the best solutions for your project.

Contact our support team
We use cookies on our website www.tateinc.com. To find out more about the cookies we use, or to change your cookie preferences i.e. to remove your consent to our use of certain categories of cookies, please visit our Cookie Policy & Control page.

Please click “Accept and close” to accept the use of cookies on our website. If you do not click “Accept and close” but continue to use this website: you thereby consent to the use of all Tate cookies and third party cookies for the purposes of improving performance, improving functionality and audience measurement, in accordance with the terms laid out in our Cookie Policy & Control page; and we will assume that you have read and understood our Cookie Policy & Control page.